Jeff Bezos ustąpi ze stanowiska dyrektora generalnego firmy Amazon

Jeff Bezos, twórca i CEO Amazona w trzecim kwartale tego roku ustąpi ze stanowiska. Zastąpi go Andy Jassy, który obecnie stoi na czele Amazon Web Services. Bezos nie odchodzi jednak z firmy. Obejmie on funkcję przewodniczącego rady nadzorczej.

Bezos założył Amazon w 1994 r. i przekształcił go z księgarni internetowej w gigantyczny koncern zajmujący się sprzedażą online, oferując ogromną gamę produktów na całym świecie. Akcje firmy na nowojorskiej giełdzie warte są 1,6 bln dolarów.

Jassy, który zastąpi Bezosa na stanowisku prezesa, rozpoczął pracę w Amazon w 1997 r. Kierował biznesem chmurowym koncernu. I właśnie biznes chmurowy był motorem wzrostu przychodów. W czwartym kwartale zwiększył on sprzedaż o 28 proc. Zysk operacyjny tego segmentu wzrósł rok do roku o 37 proc., do 3,56 mld dolarów. Był to jednak wynik gorszy od oczekiwań analityków; spodziewali się 3,75 mld dolarów zysku operacyjnego.

Amazon zanotował w czwartym kwartale 2020 r. 14,09 dolara zysku na akcję i 125,56 mld dolarów przychodów. To wyniki lepsze od oczekiwań analityków, ale zepchnęła je na drugi plan rezygnacja z funkcji prezesa Jeffa Bezosa, założyciela firmy.

/TVP Info, Business Insider/