Duda i Kaczyński wciąż bez wspólnego stanowiska w sprawie reformy wymiaru sprawiedliwości

– Prezydent Andrzej Duda przedstawił na piśmie uwagi do poprawek przedstawionych przez PiS. Co do niektórych prezydent ma bardzo poważne zastrzeżenia, co do niektórych nie – powiedział rzecznik prezydenta Krzysztof Łapiński podczas konferencji prasowej po spotkaniu Andrzeja Dudy z Jarosławem Kaczyńskim.

Łapiński zapowiedział, że dyskusja pomiędzy prezydentem, a prezesem PiS w zakresie reformy sądownictwa będzie kontynuowana. Rzecznik prezydenta podkreślił, że uwagi prezydenta mają charakter „zasadniczy” i „fundamentalny”.

– Prezydent Andrzej Duda przedstawił na piśmie uwagi do poprawek przedstawionych przez PiS. Co do niektórych prezydent ma bardzo poważne zastrzeżenia, co do niektórych nie – stwierdził Krzysztof Łapiński.

Jak przekazał dziennikarzom rzecznik prezydenta, Andrzej Duda rozmawiał z Jarosławem Kaczyńskim także o aneksie WSI. Prezes i prezydent wypracowali w tej sprawie wspólne stanowisko, decydując, że raport nie zostanie opublikowany.

– Prezydent i prezes stoją na stanowisku, że nie na potrzeby ujawniania tego aneksu – mówił Łapiński.

Rzecznik Prawa i Sprawiedliwości Beata Mazurek powiedziała po spotkaniu prezydenta z prezesem PiS, że „atmosfera tego spotkania była bardzo przychylna” i „jest chęć porozumienia”. – Jesteśmy przekonani, że wszystko idzie ku porozumieniu – mówiła Mazurek. Jak dodała, w tej chwili PiS będzie analizować uwagi, które przedstawił prezydent Duda.

Rzecznik PiS zapowiedziała kolejne spotkanie między prezydentem, a prezesem PiS. – Nie wykluczam, że do następnego spotkania może dojść w przyszłym tygodniu – powiedziała przed Sejmem.

W ubiegłym tygodniu Andrzej Duda dostał na piśmie poprawki, jakie do prezydenckich projektów ustaw o SN i KRS chce złożyć partia rządząca. Nie znamy ich treści, ale dotyczą m.in. rozwiązań na wypadek, gdyby Sejm nie zdołał, jak proponuje prezydent, większością 3/5 głosów wybrać członków KRS. Prezydencki minister Krzysztof Szczerski sugerował, że w niektórych obszarach wykraczają one poza pole kompromisu, do jakiego jest skłonny Andrzej Duda.

– To pole zgody, wyznaczone przez cztery okoliczności, tj. ponadpartyjność wyboru KRS, transparentne i obiektywne zmiany w SN, uspołecznienie kontroli nad wymiarem sprawiedliwości oraz w właściwa rola prokuratora generalnego – tłumaczył Szczerski.

/TVP Info/