A jednak – Magdalena Sroka odwołana ze stanowiska dyrektora PISF

Jak dowiedział się portal niezalezna.pl, Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego odwołał Magdalenę Srokę z funkcji dyrektora Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej. Wcześniej Rada Programowa Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej negatywnie zaopiniowała wniosek resortu kultury ws. odwołania dotychczasowej dyrektor placówki.

Informacja o odwołaniu Magdaleny Sroki pojawiła się w zeszłą środę. Bezpośrednią przyczyną decyzji MKiDN był skandaliczny list sygnowany nazwiskiem Magdaleny Sroki, wysłany do stowarzyszenia amerykańskich studiów filmowych Motion Picture Association of America, w którym znalazły się m.in. aluzje do rzekomej cenzury w Polsce.

Jak się okazuje w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego zapadła już decyzja ws. odwołania Magdaleny Sroki ze stanowiska.

Oto pełna treść oświadczenia Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w tej sprawie:

Działając na podstawie przepisów art. 14 ust. 6 w zw. z art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 30 czerwca 2005 r. o kinematografii (Dz. U. z 2016 r., poz. 438, z późn. zm.), po zasięgnięciu opinii Rady Programowej PISF, Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego odwołał Magdalenę Srokę z funkcji dyrektora Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej.

Przyczyną odwołania dyrektor PISF z pełnionej funkcji jest naruszenie podstawowych obowiązków na zajmowanym stanowisku oraz naruszenie przepisów prawa w związku z listem dyrektor PISF do Christophera J. Dodda, Prezesa Stowarzyszenia Filmów Cyfrowych w  USA.

W oficjalnym piśmie wydanym przez PISF (PISF-080-14/2017), dyrektor Magdalena Sroka naraziła na szwank wizerunek Polski i polskich instytucji kultury na arenie międzynarodowej.

Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, wykonując zadania organów administracji rządowej w zakresie kinematografii oraz sprawując nadzór nad działalnością PISF, nie może godzić się z aktami działalności dyrektora PISF, które pozostają w jawnej sprzeczności z ustawowymi zadaniami realizowanymi przez Instytut w zakresie promocji i tworzenia warunków do rozwoju polskiej twórczości filmowej.

/niezalezna.pl/